Grønlandsfilmen Sume - Lyden af en revolution vises i Kraemers Hus
L.E. Bruuns vej 10
2920 Charlottenlund
den 4.februar kl. 19.00.


I rækken af filmaftener i Kraemers Hus er vi nu nået til at vise en moderne klassiker, en Grønlandsfilm med grønlandsk instruktør.

Rockgruppen Sume blev dannet i 1970 af 4 unge grønlandske musikere, der på det tidspunkt var studerende i Danmark.
Med gruppens unikke sound og stærke tekster blev Sume snart eksponent for tiden politiske strømninger og kampen for større selvstændighed i Grønland og populære langt ud over både Danmarks og Grønlands grænser.

Filmen viser hele dette burleske sammensurium af rockmusik, social indignation og politik
En tid hvor Unge Grønlænders Råd i symbiose med Sumes budskab forberedte hjemmestyre for Grønland.

En af tidens markante politiske stemmer, Aqqualuk Lynge, deltager i filmen sammen med Sumes frontfigurer, Malik Høgh og Per Berthelsen.
Af filmen fremgår det, at netop Per Berthelsen mente, at Sume var blevet for politiske, i bakspejlet er det derfor sjovt at huske på, at han var med til at danne det politiske parti Demokraterne i Grønland.

Tiden med Sume og Unge Grønlænders Råd er på mange måder det grønlandske svar på 68 oprøret, hvor 68 oprøret i Danmark begrænsede sig til en kulturel revolution lykkedes det faktisk for den grønlandske politiske bevægelse at opnå et politisk resultat - nemlig hjemmestyret.
Hvad der så kom ud af det diskuteres også i filmen.

Da filmen kom op i danske biografer, gav Jyllands-Posten og Ekstra Bladet den 5 ud af 6 stjerner.

Filmen introduceres af: medlem af Knud Rasmussen Selskabets bestyrelse Jacob Motzfeldt Kyed som fortæller om Sumes betydning i Grønland og Formand Claus Oreskov fortæller om Sume i Danmark.

Sume - Lyden af en revolution
Instruktion: Inuk Silis Høegh
Længde: 76 min.
Grønland, 2014


For de læselystne er der også en bog, Sume, skrevet af Per Berthelsen som kan lånes på bibliotekerne. Knud Rasmussen Selskabet sørger for Kaffe, the, kager og Arktisk hygge, medens vin, øl og vand kan købes. Arrangementet er gratis og alle er vedkomne. Knud Rasmussen Selskabet og det Grønlandske Selskab.

Menu